Sådan planlægger du en graviditet

For at optimere kvinders fertilitet er det et godt første skridt at tage sig godt af kroppe. Men hvad kan kvinder ellers gøre for at forbedre deres odds for at få en baby? 

Det vigtigste råd til en kvinde, der ønsker at blive gravid, er at lære hendes krop at kende, specielt hendes menstruationscyklus. Det er vigtigt at vide, hvor langt hendes cyklus er fra hinanden, så man mere nøjagtigt kan samle tiden for at forsøge at blive gravid. Her er nogle øvrige tip, der kan hjælpe med at øge kvinders chancer for at blive gravid.  

Find frem til frekvensen af menstruationscyklussen

En kvinde, der ønsker at få en baby, bør overvåge, om de første dage af hendes menstruationer er de samme antal dage fra hinanden hver måned, hvilket betragtes som regelmæssigt. Omvendt kan hendes menstruationer være uregelmæssige, hvilket betyder, at hendes længder af cyklus varierer fra måned til måned. Ved at spore disse oplysninger i en kalender kan en kvinde bedre forudsige, hvornår hun kan være i ægløsning, hvilket er det tidspunkt, hvor hendes æggestokke frigiver et æg hver måned. En kvindes æg er kun frugtbar i 12 til 24 timer efter frigivelsen. En mands sæd kan dog overleve i en kvindes krop i op til fem dage. 

Overvåg ægløsningen

Kvinder med regelmæssige cyklusser har ægløsning omkring to uger før deres menstruation. Det er sværere at forudsige ægløsning hos kvinder med uregelmæssige cyklusser, men det sker normalt 12 til 16 dage før starten af ​​hendes næste menstration. Der er flere metoder, som kvinder kan bruge til at bestemme deres mest frugtbare dage hver måned. 

Hjemme-ægløsningstest kan tage noget af gættet ud af at finde ud af, hvornår en kvinde har ægløsning . De sæt, der sælges i apoteker, tester urinen for det stof, hvis niveauer stiger hver måned under ægløsning og får æggestokkene til at frigive et æg. De tre dage lige efter et positivt testresultat er det bedste tidspunkt for et par at have sex for at øge deres odds for at blive gravid.

En anden metode til at forudsige ægløsning er at spore livmoderhalsslim, hvilket indebærer, at en kvinde regelmæssigt kontrollerer både mængden og udseendet af slim i hendes vagina. Lige før ægløsning, når en kvinde er mest frugtbar, øges mængden af ​​slim, og det bliver også tyndere, klarere og mere glat. Når slimhinde i livmoderhalsen bliver mere glat, kan det hjælpe sædcellerne til at finde vej til ægget. En undersøgelse har vist at kvinder, der konsekvent kontrollerede deres livmoderhalsslim, var 2,3 gange mere tilbøjelige til at blive gravid over en periode på seks måneder.  

Har sex hver anden dag i den frugtbare periode

Den frugtbare perioder spænder over et seks dages interval, de fem dage før ægløsning og selve dage. Det er de dage hver måned, hvor en kvinde er mest frugtbar. 

Nogle kvinder henvender sig til nye teknologiværktøjer, såsom websites og apps til fertilitetssporing, for at hjælpe dem med at holde øje med, når de kan være mere tilbøjelige til at blive gravide, men en undersøgelse har vist, at apps  muligvis ikke er så nøjagtige til at måle på den slags.

Forskning har også vist, at der ikke har været en stor forskel i graviditetsraterne mellem par, der havde sex hver dag i den frugtbare periode, sammenlignet med par, der gjorde det hver anden dag.

Der er masser af  almindelige misforståelser om undfangelse. For eksempel er der ingen beviser for, at en specifik sexposition vil påvirke et pars chancer for at få en baby. Nogle vandbaserede vaginale smøremidler, kan dog mindske bevægelsen af sæd, så det anbefales når der er behov for smøring. 

Køb din graviditetstest her

One thought on “Sådan planlægger du en graviditet

  1. Boerne.dk – Hawdy, Jeg sad og læste omkring det her på en anden side, men fik lige det sidste med her!
    Venligste hilsner, Mille T.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *