Pas på thujaen – den er giftig for din hund

Thujaen er en tæt, stedsegrøn plante, som er populær som f.eks. hækplante eller træ i mange danske haver. Grunden til populariteten er at den vokser forholdsvist hurtigt og skærmer haven af i forhold til omgivelserne. Planten, der stammer fra Amerika, hører til nåletræsfamilien. 

Hvordan ser en thuja ud?

Thujaen er et mellemstort, stedsegrønt træ med en slank kegleform. Den beholder sine nåle vinteren igennem og trives oftest på surbundsjord. Selv om træet er et smukt grønt element i haven, indeholder det desværre en række giftstoffer, som din hund kan blive forgiftet af at spise. Et af giftstofferne er terpenen, som påvirker organerne og fører til blødninger i hjertets muskler, maven og tarmen.  

Symptomer på forgiftning

Hvis din hund spiser thuja, så vil der opstå følgende tegn på forgiftningen:

 • Epileptiske kramper
 • Koliksmerter i bughulen
 • Opkast, diarre, ødemer
 • Koma

Generelt vil hunden være sløv, utilpas, kaste op og vise tydelige tegn på ondt i maven. Hvis forgiftningen ikke behandles, kan hunden gå i koma og dø.

Hvad skal du gøre ved mistanke om forgiftning?

Generelt bør man altid ringe en gang for meget end for lidt til dyrlægen, hvis hunden pludselig ændrer opførsel og viser tegn på fysisk ubehag. Din firbenene ven kan desværre ikke fortælle dig, hvad der er galt, og derfor er det sikrest at kontakte dyrlægen, og få hjælp til at finde ud af hvad årsagen er.

Hvis du har mistanke om at hunden har spist thuja, bør du kontakte dyrlægen med det samme. Der findes ikke modgift imod giften, så planten skal ud af maven hurtigst muligt, ved hjælp af et brækmiddel, helst inden for de første par timer efter at hunden har spist planten. 

Thujaen er heller ikke glad for hundebesøg 

En anden og mindre alvorlig grund til at thujaer og hunde ikke er et godt miks, er også den omstændighed, at træet ikke har godt af at hunden letter ben op af det. Hundetis får planten til at visne, og når skaden først er sket, forbliver planten vissen på det angrebne sted. Ikke et særligt kønt syn i haven. Måske er det en god ide at få fjernet planten og samtidig forny din have? Du kan læse mere om hvordan du fjerner thujahæk her: Lapinlumon.dk  

Hvad kan du plante istedet for thuja?

Der er heldigvis alternativer til thujaen, som kan plantes istedet. Der er adskillige planter, som er ugiftige for hunde, bl.a:

 • Almindelig koraltop
 • Almindelig ildtorn
 • Fuchsia
 • Kirsebærkorne
 • Maranta
 • Slåen

7 thoughts on “Pas på thujaen – den er giftig for din hund

 1. Heej
  Jeg har nogle emner jeg godt gad at læse om hos jer. Er det muligt at komme med anbefalinger til jeres næste artikler? 😉
  Venligste hilsner fra, Mathias

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *