Ejeraftalen – det demokratiske erhvervsskøde

Der findes utroligt mange erhvervsdrivende derude der går og hiver hår ud af hovedet over at de ikke nåede at få lavet en ejeraftale i tide. En ejeraftale er i nogle tilfælde det eneste der holder indehavere af virksomheder fra at forgifte hinandens kaffe i pauselokalet. 

Spøg til side. Hvis ikke du helt er sikker på hvad en ejeraftale er og hvad den kan bruges til, så er du kommet til det rigtige sted. I denne artikel går jeg over hvad det er, hvordan det bruges og hvordan du selv kan lave en, og sikre den del af top-management i din virksomhed også. 

Hvad er en ejeraftale?

En ejeraftale beskriver et dokument mellem indehaverne af en virksomhed der skal guide indehaverne igennem eventuelle problemer de måtte have. Det kunne være fra hvordan ejerne taler til de ansatte til hvordan de løser interne problemer med hinanden til hvordan den ene ejer skal forholde sig, hvis den anden part ønsker at stoppe i virksomheden / sælge sin andel. 

Ejeraftalen er et must at have blandt ejere da den sikrer begge parter mod uforudsete ting som til tider kan være svære at se komme. Ejeraftalen kan også bruges til at sikre en demokratisk process ved ueningheder og mindske eventuel ulighed mellem lederne. 

Skal du selv have en? 

Hvis du driver eller ejer en virksomhed med flere ejere, og i ikke har en ejeraftale på nuværende tidspunkt, så er det vidst på tide at i får en. En ejeraftale skal sikre jer alle sammen mod hinaden – også selvom ingen af jer kunne finde på at gøre noget der kunne skade virksomheden (på nuværende tidspunkt). 

Hvis du overvejer at få strikket en ejeraftale sammen så er der mange gode grunde til at gå til en advokat og få det gjort. Ved at bruge en advokat sikrer du dig at alle de ting der står i dokumentet er gyldige og ikke kan omgås af en eller anden regel du ikke lige kendte fra nogle utroligt gamle dokumenter – og desværre sker det af og til at parter kæmper om andele i en sådan grad at overstående bliver ægte. 

På falderebet

Så er det selvfølgelig værd at huske at indehavere af virksomheder ofte brænder lige meget for at skabe en god og bæredygtig forretning og at ejeraftalen kun bliver aktuel hvis én af parterne gerne vil ud af virksomheden eller hvis der er andre uenigheder – det er kun til nødsituationer.

5 thoughts on “Ejeraftalen – det demokratiske erhvervsskøde

 1. Boerne.dk Howdi,
  Fed titel: “Ejeraftalen – det demokratiske erhvervsskøde” 😀 Sjov til side så var det en fin omgang læsning ;-P
  Venligste hilsner, Marie H.

 2. Hawdy, Boerne.dk
  Det er altså bare mega fedt skrevet. Jeg kommer helt sikkert tilbage og læser på jeres med på jeres andre nyheder 😛
  Fortsat god dag, Vilma

 3. Hey, Boerne.dk
  Glemte jer helt, men som altid god læsning – og jeg er tilbage ;-P De bedste hilsner. Asta

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *