5 sunde vaner der styrker krop og sind

Har du brug for at styrke din sundhed?

Det kan være svært at ændre på sine vaner og lave afgørende og store forandringer. Men heldigvis kan du styrke din sundhed ved at lave simple ændringer og indføre vaner, som ikke vender hele hverdagen på hovedet. Kosttilskud kan også gavne dig, når du f.eks. skal styrke potensen. Se mere information her: 5 sunde vaner

Læs nærmere her og få nogle enkle og nemme forslag til vaner, der gavner sundheden, giver mere energi, velvære og godt humør:

1. Spis fuldkorn

Fuldkorn er sundt, fordi det indeholder fibre, antioxidanter, vitaminer, mineraler og andre stoffer, der booster din sundhed og giver dig masser af energi. 

Fuldkorn har også den fordel at virke beskyttende mod en række livsstilssygdomme. Fuldkorn fylder godt i maven, og undersøgelser viser, at risikoen for overvægt er mindre, hvis man spiser fuldkorn regelmæssigt. Det er ikke svært at indføre fuldkorn som sund vane. Vælg brød, pasta og ris med fuldkorn og høst fordelene af den sunde spise. 

2. Motion

Det er ganske vist, at motion betyder meget for sundheden, også den mentale del. F.eks. forebygger motion risikoen for stress-sygdomme, potensproblemer og depression. Jo mere du motionerer, jo længere lever du faktisk. Ifølge undersøgelser får du 15 timers ekstra levetid, for hver time du motionerer.

Hvordan får man nemt indført motion som vane? Meget motion kan indføres som en naturlig del af hverdagen, hvis du ikke lige er typen, der synes om et motionscenter.

Du kan f.eks. konsekvent tage trappen istedet for elevatoren. Rengøring, oprydning og havearbejde er naturlige måder at få motion på.

Du kan starte ved at indføre en daglig, rask gåtur, hvor  pulsen gerne skal op og trykke. Hvis du motiveres af at dyrke motion sammen med andre, kan du melde dig ind i en klub der løber, cykler eller laver andre motionsformer.

Sæt ambitionsniveauet realistisk, og vælg en motionsform, der gør dig glad og inspirerer dig til at få mere motion. 

3. Spis sundt, og begræns dit alkoholindtag

Du kan gøre meget for din sundhed ved at ændre den kost du spiser. Middelhavsdiæten lovprises i den forbindelse af forskere og læger.

Diæten indeholder plantebaseret kost som frugt og grøntsager, fuldkorn, bælgfrugter og nødder. Derudover erstattes smør med sunde fedtkilder som olivenolie. Man bruger urter og krydderier i stedet for salt til at give smag til maden. 

Som del af en sund middelhavskost anbefales det at begrænse indtaget af rødt kød til et par gange om måneden og istedet kan man nyde frisk fisk og fjerkræ.

Et moderat alkoholindtag anbefales også, i den forbindelse indeholder især rødvin i afbalancerede mængder gode stoffer, der booster sundheden. 

4. Mediter 15 minutter hver dag

Sundhed er et kredsløb der hænger sammen. Din mentale sundhed påvirker den kropslige, om omvendt. Daglige, korte meditationsøvelser, f.eks. i form af guidede meditationer, har mange gavnlige effekter.

Meditation sænker blodtrykket, mindsker stress og styrker immunforsvaret. Det er ikke kompliceret at komme igang med, og behøver ikke tage mere end 15 minutter af din dag.

5. Gode søvnrutiner

Det er livsvigtigt for din hjerne at sove. Får du for lidt søvn, har det nemlig også en negativ effekt på din evne til at koncentrere dig. Det anbefales at få mellem 7-8 timers søvn. 

Andre sider om sundhed:

 1. bedreholdning.dk
 2. engodloebetur.dk
 3. enguidetilsundhed.dk
 4. fitnessbladet.dk
 5. fitnessexperten.dk
 6. friskogsundmad.dk
 7. helseogsundhed.dk
 8. simplebalance.dk
 9. sunde-madvaner.dk
 10. sundesager.dk
 11. sundhedidanmark.dk
 12. sundhedshjaelpen.dk
 13. sundhedsmagasin.dk

9 thoughts on “5 sunde vaner der styrker krop og sind

 1. Boerne.dk – Hullehøj,
  Nu læste jeg lige “5 sunde vaner der styrker krop og sind” og jeg er ikke helt enig i jeres artikel. Det kommer jo meget an på hvem man er som person om man er til det eller ej. Karl

 2. Boerne.dk – Hej,
  Det er så dejligt at se at der andre der også er totalt vilde med det her De kærligste hilsner. Liva N.

 3. Godt gået, Boerne.dk Jeg har faktisk selv skrevet omkring dette på min egen blog
  På forhånd tak. Mathias J.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *